Proef! 2x Bobal: typisch Spaans rood

Blog - 1 november 2020

De herfst… ik houd er zo van! De natuur wordt rustig en verandert in rode, oranje en gele tinten. Ik keer steeds meer naar binnen; letterlijk én figuurlijk. Op zoek naar de mooiste rode wijnen om van te genieten als het koud en nat is buiten. Want rode wijn warmt je op. Daarom koos ik onlangs voor twee Spaanse wijnen, gemaakt van de inheemse druif Bobal. Fruitig met zachte tannines en een beetje kruidigheid. Past perfect bij de herfst, niet?

Bobal: runner-up van de Tempranillo
De Bobal is een van de vele Spaanse inheemse druivenvariëteiten. Daarbuiten kom je de druif niet tegen. Voor velen is ‘ie daarom ook onbekend, maar wist je dat deze druif de op één na meest aangeplante druif is in Spanje? Tempranillo staat op de eerste plaats. De Bobal is voornamelijk in twee regio’s te vinden:

  • Castilla-La Mancha; ten zuiden en zuidoosten van Madrid.
  • Valencia; ten oosten van Madrid, richting de kust. Met name in een van de drie DO’s van deze Spaanse stad en provincie: de streek Utiel-Requena.

Ik proefde de Bobal voor het eerst in 2017, toen ik op bezoek was bij Bodega Hoya de Cadenas van wijnhuis Vicente Gandía, vlakbij Valencia. Mijn eerste indruk? Sappig, fruitig en rond van smaak, met zachte tannines. En dat klopt ook wel. De Bobal staat bekend om zijn fruitige aroma’s van bijvoorbeeld bramen. Maar ook granaatappel, want de zuurgraad van deze druif is relatief hoog. Dat maakt de wijn lekker fris en niet zo zwaar. Tegelijkertijd is de afdronk fluweelzacht, waarin je een klein zoetje en kruidigheid herkent. Zoals zoethout.

Sinds die eerste kennismaking ben ik altijd blij verrast als ik een Bobal-wijn op een wijnkaart zie staan of tegenkom in een wijnwinkel. Zoals de ‘Maria’ en ‘Justina’: twee exemplaren van het Spaanse huis ‘De Moya’. Te koop bij Rootring Wijnen in Alkmaar!

Maria of Justina?
Terwijl ik dit artikel schrijf, drink ik het laatste restje Maria 😉 De rest dronken mijn vriend en ik bij een heerlijke tapasbox van het Alkmaarse restaurant Granada. Naast de Maria proefden we de Justina; van hetzelfde wijnhuis én dezelfde druif, maar uit een ander jaar, in een iets andere blend en met een andere opvoeding. De feiten op een rijtje:


Proefnotities
Oké, de twee verschillen dus duidelijk… Wat doet dat met de geur, smaak en afdronk van de wijnen? Lees en vergelijk:


Wel eens een Bobal geproefd? Laat me weten wat je van de wijn vond!


Wil je meer weten?